Tulostusversio

1/2014

Yrittäjä on epämääräisten rekisterien armoilla

Teksti: Piia Nyström

Yrittäjien tietoja käytetään markkinointiin myös ilman heidän suostumustaan.

Yrittäjien ja yrityspäättäjien henkilötiedot kiertävät epämääräisissä rekistereissä, joita kaupataan muun muassa suoramarkkinointitarkoituksiin.

Rekistereihin joutuneiden henkilöiden tietosuoja on vaarassa, sillä rekisterinpitäjät jättävät usein huolehtimatta heille lain mukaan kuuluvista velvoitteista. Rekistereissä saattaa esimerkiksi olla vanhentuneita tai virheellisiä tietoja, kuten henkilökohtaisia puhelinnumeroita ja osoitteita. Myös tittelit ja vastuualuekuvaukset saattavat olla väärin.

Tietosuojavaltuutetun toimisto selvitti osana tarkastustoimintaansa yritysten edustajien henkilötietoja keräävien rekisterien lainmukaisuutta. Selvityksessä oli mukana viisitoista suomalaista yritysten edustajien henkilötietoja keräävää toimijaa. Lainvastaista toimintaa oli havaittavissa joka kolmannella selvitykseen otetuista rekisterinpitäjistä. 

Tietosuojavaltuutetulle on tehty lukuisia toimenpidepyyntöjä, joissa erityisesti pienyrittäjät raportoivat henkilötietojensa väärinkäytöstä.

”Yrittäjät ihmettelevät esimerkiksi, miksi tiedot ovat rekisterissä ja mistä ne on sinne saatu”, kertoo tietosuojavaltuutetun toimiston ylitarkastaja Iiro Loimaala.

Loimaalan mukaan rekisterien tasossa on eroja. Noin kolmasosa rekistereistä on sellaisia, joista ei tule tietosuojavaltuutetulle lainkaan yhteydenottoja.

Musta lista avuksi?

Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton toimitusjohtaja Jari Perko kutsuu huonosti hoidettuja rekistereitä ”kurarekistereiksi”. Hänen mukaansa ”kuraa” myydään eteenpäin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille markkinointitarkoituksiin. Ostaja ei yleensä ole tietoinen siitä, ettei rekisteri ole asianmukaisesti laadittu.

”Ostajille saatetaan esimerkiksi kertoa, että rekisterissä olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa suoramarkkinointiin, vaikka näin ei ole”, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

Hän muistuttaa, että tiedot ostavasta yrityksestä tulee rekisterinpitäjä, joka vastaa toiminnan lainmukaisuudesta. Jari Perko toivoo alalle mustaa listaa lakia rikkovista toimijoista. Se olisi helpoin tapa levittää tietoa epämääräisistä toimijoista.

Puhelinmyynti riesana

Myös yrittäjiin kohdistuva epäasiallinen suoramarkkinointi työllistää tietosuojavaltuutetun toimistoa. Kyse on esimerkiksi tilanteista, joissa yrittäjä saa puhelinmyyntitilanteen jälkeen laskun palvelusta, johon hän ei ole mielestään sitoutunut. 

”Yrittäjillä on lain mukaan oikeus tarkastaa puhelinmyyntitilanteessa syntynyt nauhoite. Osa rekisterinpitäjistä yrittää kuitenkin kaikin tavoin estää yrittäjiä käyttämästä lakisääteisiä oikeuksiaan, jolloin yrittäjät joutuvat turvautumaan tietosuojavaltuutetun apuun”, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo.

Heikoimmassa asemassa ovat pienyrittäjät, joilla asian selvittämisen kuluu työaikaa ja resursseja.

”Kaikki eivät välttämättä halua käyttää omaa aikaansa reklamointiin vaan mieluummin maksavat laskun pois”, Suomen Yrittäjien lakiasiainjohtaja Janne Makkula sanoo.

Suomen Yrittäjien tekemien laskelmien muukaan yrittäjiin kohdistuvan harhaanjohtavan markkinoinnin suorat kustannukset ovat noin 16–22 miljoonaa euroa vuodessa.

Pienyrittäjien tietosuojaa käsiteltiin tietosuojavaltuutetun lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Euroopan neuvoston tietosuojapäivänä 28. tammikuuta.

Lue myös

Yrittäjän tietosuoja suoramarkkinoinnissa »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.