Tulostusversio

1/2014

Ilmiö numeroina: Virtuaalivaluutat

on Bitcoin-virtuaalirahan kokonaismäärä. Siitä liikkeelle on laskettu nyt vähän yli puolet. USA:n senaatin kuulemisessa puhuneen tutkijan Jerry Briton mukaan Bitcoin on maailman ensimmäinen täysin hajautettu virtuaalirahajärjestelmä, jossa rahansiirrossa ei käytetä välikäsinä organisaatioita ja jossa siirtoja ei välttämättä voida yhdistää tiettyyn identiteettiin.

---

bitcoinia eli noin 750 dollaria oli lunnassumma, jonka USA:n Massachusettsissa sijaitsevan Swansean kaupungin poliisilaitos maksoi verkkorikollisille. The Register -lehden mukaan rikolliset olivat saastuttaneet yhden laitoksen tietokoneista CryptoLocker-haittaohjelmalla, joka salaa tiedostoja ja vaatii käyttäjältä lunnaita salauksen purkamiseksi.

---

miljoonaa dollaria on summa, jonka tietoturvayhtiö F-Secure arvioi ZeroAccess-bottiverkon omistajien ansainneen kuukaudessa Bitcoinin avulla. Virtuaalivaluuttajärjestelmissä rahansiirrot vahvistetaan useiden tietokoneiden tekemillä laskutoimituksilla. Vastineeksi algoritmi arpoo laskentaan osallistuneiden koneiden kesken virtuaalirahaa. Bottiverkon tekemä laskenta tulee verkkorikollisille edulliseksi, koska orjakoneiden omistajat vastaavat paljon tehoa vaativan laskennan kuluista. Bitcoinin laskennassa käytetään nyt siihen tehtyjä laitteita, mutta moni muu virtuaalirahajärjestelmä käyttää siirroissa yhä tavallisia PC-koneita.

----

dollaria on suurin piirtein tällä hetkellä yhden bitcoinin arvo. Mobiiliselainten maksujärjestelmien ennustetaan tulevaisuudessa perustuvan virtuaalivaluuttoihin, ja siksi bitcoinin arvon uskotaan kasvavan jopa sataantuhanteen dollariin asti.

----

miljardia dollaria on USA:n salaisen palvelun arvio virtuaaliraha Liberty Reserven kautta pestyn rahan määrästä. Verkkorikolliset hyödynsivät 2006 toimintansa aloittanutta Liberty Reserveä luottokorttipetoksissa, identiteettivarkauksissa ja tietomurroissa. Järjestelmä suljettiin keväällä 2013 USA:n salaisen palvelun tutkimusten seurauksena.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.