Tulostusversio

1/2014

Onko Putinilla kohtalotovereita?

Huhtikuussa 2013 paljastui, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kirjattu Keskusrikospoliisin ylläpitämään epäiltyjen tietojärjestelmään.

Mitä esitutkinnassa on selvinnyt?

”Epäiltyjen tietojärjestelmään on kirjattu tietoja, jotka eivät täytä lain perusteita”, sanoo valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

”Poliisin henkilötietolain 4 §:ssä on säädetty edellytyksistä tietojen kirjaamiselle epäiltyjen järjestelmään. Lisäksi lakiesityksessä on ohjeistusta ja esimerkkejä, ja asiasta on myös erillinen ohje. Nyt epäillään, että ohjeita on rikottu.”

”Esitutkinnassa on havaittu kaksi pääongelmaa. Jos lain perusteet täyttyvät, henkilö voidaan rekisteröidä epäiltyjen järjestelmään. Rekisteröidystä henkilöstä saa kirjata sinne havaintotietoja. Rekisteriin on kuitenkin kirjattu tietoja henkilöistä, joita ei ole sinne rekisteröity.”

”Lisäksi talletetuissa havaintotiedoissa on epäselvyyttä myötävaikutuksen perusteiden täyttymisessä. Esimerkiksi sopii tapaus Putin: jos kättelee moottoripyöräkerhon puheenjohtajaa, täyttyvätkö järjestäytyneeseen rikollisuuteen myötävaikuttamisen perusteet?

Onko rekisterissä muitakin perusteettomia kirjauksia?

”Kyllä niitä on mutta ei mitään hälyttäviä tietoja.”

Mistä se johtuu?

”Kyse on pitkäaikaisesta kehityskulusta. Pikkuhiljaa vuosien saatossa kirjaamisen käytännöt ovat lipsuneet. Siksi tutkitaan, ovatko ohjeistus ja valvonta olleet riittävällä tasolla.”

”Valtaosa kirjauksista on kuitenkin asianmukaisia.”

Rikoksista epäillyillä on maaliskuussa mahdollisuus antaa loppulausuntonsa. Sen jälkeen asia menee syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjälle.

Lue myös

Poliisi korjaa tilkkutäkkiään »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.