Tulostusversio

2/2014

Avoin data: Rekisterinpitäjä tasapainoilee lakien välillä

Teksti: Kirsi Castrén

Tietoaineistojen avaaminen on parhaillaan työn alla muun muassa Patentti- ja rekisterihallituksessa, jossa käydään läpi mahdollisesti avattavia tietovarantoja. Niihin kuuluvat patentti- ja tavaramerkkirekisterit, kaupparekisteri sekä yhdistys- ja säätiörekisterit. Selvitettävänä on, kuinka avata tietovarantoja noudattaen sekä julkisuus- että henkilötietolain vaatimuksia.

”Julkisen asiakirjan sisällön suhde yksityisyydensuojaa koskeviin säännöksiin on tulkintakysymys”, sanoo yhdistys- ja säätiörekisteripäällikkö Juha Viertola.

Esimerkiksi säätiön hallitusten jäsenten nimet ja yhdistysten nimenkirjoittajatiedot ovat julkisia asiakirjoja.

”Jos avaisimme täysin kaiken julkisiin asiakirjoihin sisältyvän, yksittäisiä henkilöitä koskevan tiedon, se mahdollistaisi varsin laajasti erilaisten tietojen vertailun”, Viertola sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi yhdistysrekisterin ja sen sisältämät tiedot yhdistysten nimenkirjoittajista. Nykyisin on mahdollista saada tiedot yhdistyksen nimenkirjoittajista, mutta hankalampaa on saada tietoa siitä, missä kaikissa yhdistyksissä yksittäinen henkilö on nimenkirjoittajana. Jos kaikki yhdistysrekisterin sisältämä julkinen tieto avattaisiin, nämäkin tiedot tulisivat helposti saataville. Niitä puolestaan voisi yhdistää vaikkapa patentteihin ja kiinteistönomistajatietoihin.

”Vastaisuudessakaan ei varmaan ole tarkoituksenmukaista, että henkilöhaulla pystyttäisiin hakemaan henkilön kaikki liitännäisyydet,” Viertola arvioi.

”Käytännössä se tulee varmaan tarkoittamaan sitä, että yhdistysten nimenkirjoittajatiedot eivät sisälly avattaviin tietokantoihin.”

Lue myös

Julkinen tieto ei aina ole avoin »
Avoin data: Henkilötietojen käsittely vaatii ammattitaitoa »
Gallup: Avoin data ei sisällä henkilötietoja »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.