Tulostusversio

2/2014

Gallup: Avoin data ei sisällä henkilötietoja

Valtionhallinto on tietoaineistojen avaamisessa noudattanut Avoimen tiedon ohjelman periaatetta, jonka mukaan aineistojen avaaminen ei saa heikentää yksityisyydensuojaa.

Näitä kysyimme:

  1. Millaisia tietoaineistoja olette avanneet?
  2. Onko avatuissa aineistoissa tietosuojasta johtuvia rajauksia tai muita rajoituksia?

---

Ylitarkastaja Taito von Konow
Verohallinto

  1. Verohallinnon verkkosivulla olevat avoimen datan luettelot sisältävät vain yritysten ja yhteisöjen verotusta koskevia tietoja. Esimerkiksi yhteisöjen tuloverotuksen julkisten tietojen luetteloissa ovat mukana kaikki yhteisöt ja yhteisetuudet lukuun ottamatta mm. asunto-osakeyhtiöitä. Tiedot sisältävät yhteisön nimen, tiedon verotettavasta tulosta, maksunpannun veron yhteismäärän, ennakoiden yhteismäärän ja veronkannossa maksettavan tai palautettavan määrän.
  2. Verohallinto ei voi viedä avoimeen verkkoon salassa pidettäviä verotustietoja tai sellaisia julkisia tietoja, jotka sisältävät henkilötietoja. Yhteisöjen julkisten tietojen luettelolta on poistettu henkilötietoja sisältävät tiedot ulkomaisista kuolinpesistä.

---

Viestintäjohtaja Anne Palkamo
Tekes

  1. Verkkosivujemme tietopankissa on tiedot Tekesin myöntämästä ja maksamasta rahoituksesta vuosina 2010–2013. Luettelossa on yrityksen nimi, y-tunnus ja rahoitussumma. Tietopankissa on myös karttasovellus kuvaamassa rahoittamiemme kasvuyritysten sijoittumista maantieteellisesti.
  2. Tekesin avoimessa tietoaineistossa ei ole tietosuojasta johtuvia rajoituksia.

---

Viestintäpäällikkö Nina Kukkurainen
Ilmatieteen laitos

  1. Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa on reaaliaikaisia havaintoja, aikasarjoja sekä ennusteita. Palvelun tekninen toteutus noudattaa Inspire-direktiivin vaatimusmäärittelyjä, mutta sisällön toteutus on direktiivissä määriteltyä laajempi.
  2. Pääsääntöisesti julkisin varoin tuotetut tietoaineistot, kuten säähavaintotiedot, ovat avoimia kaikille. Yksittäisten säähavaintojen metatiedoissa saattaa olla turvallisuussuojattua tietoa, jota ei voida jakaa. Tämä on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.

----

Tietohallintopäällikkö Antti Kahra
Geologian tutkimuskeskus (GTK)

  1. GTK on avannut verkkosivuilleen laaja-alaisia aineistotuotteita, kuten maaperä- ja kallioperäkarttoja. Lisäksi on avattu valokuvia iso kokoelma. Tietojen avaaminen jatkuu.
  2. Valokuvien metatiedoista on poistettu henkilönimet, jos ei ole erityistä syytä niitä mainita. Muuten GTK:n tieto on mittaustietoa eikä suoraan yhdistettävissä henkilöihin. Geologinen tieto voi tietenkin vaikuttaa kiinteistöomaisuuden arvoon (esimerkiksi kallio- tai maaperän ominaisuus), mutta en pitäisi tätä tietosuojakysymyksenä. Kyseessä on myös tulkintaa, joka tarkentuu.

 

Lue myös

Julkinen tieto ei aina ole avoin »
Avoin data: Rekisterinpitäjä tasapainoilee lakien välillä »
Avoin data: Henkilötietojen käsittely vaatii ammattitaitoa »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.