Tulostusversio

2/2014

Ilmiö numeroina: Biopankit

on Suomessa perustettujen tai perustamisvaiheessa olevien biopankkien tämänhetkinen määrä. Lisäksi suunnitteluvaiheessa on 5 biopankkia. Biopankkien veri- ja kudosnäytekokoelmia käytetään lääketieteelliseen tutkimukseen.

------

USA:n dollaria on summa, jonka Arizonan valtionyliopisto maksoi korvauksena 41:lle Havasupai-heimon jäsenelle. Korvaus oli tulosta sovitteluratkaisusta, jossa heimolle myös palautettiin DNA-näytteet. Heimon jäsenet olivat luovuttaneet näytteitä diabetestutkimusta varten. Tutkijat alkoivat kuitenkin käyttää näytteitä muihinkin tutkimuksiin kysymättä heimon jäsenten suostumusta.

-----

ja sen jälkeen Ruotsissa syntyneistä on talletettu verinäyte PKU-biopankkiin. Karoliinisen yliopistosairaalan ylläpitämässä biopankissa on yli 3,5 miljoonaa verinäytettä. Ne on tarkoitettu hoito- ja tutkimuskäyttöön, mutta niitä on silti käytetty myös rikostutkinnassa. Tunnetuin tapaus liittyy Ruotsin ulkoministeri Anna Lindhin murhaan 2003. Tuolloin syyttäjä antoi poliisille luvan käyttää epäillyn Mijailo Mijailovicin verinäytettä murhaajan henkilöllisyyden vahvistamiseen.

-----

miljoonaa verinäytettä jouduttiin tuhoamaan USA:ssa Texasin osavaltiossa vuonna 2010. Alun perin harvinaisten sairauksien seulontaan otettuja näytteitä oli 2000-luvulla alettu käyttää myös tutkimukseen pyytämättä tähän vanhempien suostumusta. Osana sovitteluratkaisua liittovaltion tuomioistuin velvoitti viranomaiset myös julkistamaan kaikki ne tutkimushankkeet, joissa verinäytteitä oli käytetty.  

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.