Tulostusversio

2/2014

Uunoista digifiksuiksi

Teksti: Päivi Männikkö

Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi on moittinut suomalaisia digiuunoiksi. Millä keinoilla Kasvi tekisi suomalaisista taas maailmanluokan digifiksuja?

Vuosikymmenen takaiset hyvät tulokset kansainvälisissä vertailuissa tuudittivat suomalaiset uskoon, jonka mukaan hallitsemme uuden digitaalisen teknologian. Jyrki Kasvin mukaan näin ei suinkaan ole, koska valmiuksia toimia tietoyhteiskunnassa ei ole harjoitettu aktiivisesti. Syyttävä sormi osoittaa ennen kaikkea koululaitosta, jossa opettajien valmiudet käyttää tietotekniikkaa ovat huonot, jopa olemattomat.

Kasvi sanoo, että nyt pitäisi aloittaa ”tiukalla aikataululla” opettajien kouluttaminen sekä tekniikkaan että sitä hyödyntävään pedagogiikkaan.

”Erityisesti tämä koskee opettajankouluttajia. Joidenkin aineiden opettajankoulutuksessa on jopa digivihamielinen kulttuuri.”

Tietotekniikka pitäisi myös ottaa opetusohjelmaan.

”Meillä käytetään kouluissa vähemmän tietotekniikkaa opetuksessa kuin missään muussa Euroopan maassa Turkki mukaan luettuna”, Kasvi huomauttaa.

Hän korostaa, että tietotekniikassa ei ole kyse vain tekniikasta, kuten tietokoneen osista tai ohjelmoinnista. Siksi hän ei innostu Viron lähestymistavasta, jossa ohjelmoinnista on tehty oma oppiaineensa.

”Tässä on hirveän paljon muutakin, kuten sen ymmärtäminen, että sosiaalinen media on joukkotiedotusväline, jota koskevat samat vapaudet ja velvoitteet kuin sanomalehteä tai radiokanavaa. Se on äidinkielen oppitunnin asia. Käsityötunnilla jokaisen pitäisi purkaa ja koota tietokone, jotta tietää, mistä osista se koostuu. Se on yleissivistystä nykymaailmassa”, Kasvi luettelee.

Lisäksi omana oppiaineenaan pitäisi opettaa tietotekniikan käyttöä työvälineenä. Kasvin mukaan tietotekniikan hallitseminen kuuluu erottamattomasti nykyihmisen osaamisvalikoimaan.

”Se on aivan sama kuin jos sanoisi, että en osaa käyttää lyijykynää.”

 

Lue myös

Digiuunojen unilukkari »
Jyrki Kasvi ja sosiaalinen media »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.