Tulostusversio

2/2014

Lyhyesti tietosuojasta 2/2014

Tuomio muuttaa sähköisen viestinnän pykäliä

EU:n tuomioistuin julisti huhtikuussa teletunnistetietojen tallennusdirektiivin laittomaksi. Tuomion takia sähköisen viestinnän lainsäädäntöä pitää muuttaa.

Suomessa teletunnistetietojen tallennusta koskevat pykälät ovat sähköisen viestinnän tietosuojalaissa. Sen mukaan teleyritysten on pidettävä tiedot tallessa 12 kuukauden ajan. Samaa aikarajaa on esitetty parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä olevaan, uuteen sähköisen viestinnän lakikokonaisuuteen eli tietoyhteiskuntakaareen. Nyt kaarta pitää muuttaa kesken valiokuntakäsittelyä teletietojen tallentamista koskevilta osiltaan. Tietoyhteiskuntakaaren on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström arvioi Dagens Nyheterin haastattelussa huhtikuussa, että Euroopan komissio ei todennäköisesti ryhdy laatimaan uutta direktiiviä laittomaksi julistetun tilalle. Malmströmin mukaan tuomio ei ollut komissiolle yllätys, koska sitä edelsi tuomioistuimen julkisasiamiehen samansuuntainen ratkaisuehdotus.

----

Pikselöinti peittää sivulliset

Tallentava kameravalvonta helpottaa rikosten selvittämistä mutta vähentää yksityisyyttä. Florian Matusek on Oulun yliopistossa tarkastetussa väitöstutkimuksessaan luonut järjestelmän, jolla valvontakameran videolla näkyvät ihmiset peitetään tunnistamattomiksi pikselöimällä. Tarvittaessa esimerkiksi rikostutkintaa varten tietyn henkilön pikselöinti voidaan poistaa ja muut tallenteella olevat henkilöt jättää piilotetuiksi.

Lue myös

Lyhyesti tietoturvasta 2/2014 »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.