Tulostusversio

2/2014

Miten käy nettiäänestyshankkeen?

Viron nettiäänestystä tutkineen kansainvälisen ryhmän mukaan järjestelmässä on vakavia tietoturva-aukkoja. Syvää osaamista vaativilla hyökkäyksillä järjestelmästä voitaisiin väärentää ääniä ja koko vaalitulos tai häiritä äänestystä. Siksi järjestelmä pitäisi ottaa heti pois käytöstä.

Suomessa työryhmä tekee nyt ehdotusta nettiäänestyksestä kunnallisissa kansanäänestyksissä. Työryhmä luovuttaa väliraporttinsa touko-kesäkuun vaihteessa.

Onko Viron tutkimus vaikuttanut työryhmän työhön?

”Ei, mutta toki keskustelu on noteerattu”, sanoo työryhmän varapuheenjohtaja, erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen.

”Työryhmän tekemässä teknisessä kuulemisessa on tunnistettu samat riskit. Toisaalta tutkijat eivät ole julkistaneet Viron järjestelmän tietoturva-aukkoja, joten riskien todennäköisyyttä ei tiedetä.”

Voiko nettiäänestys olla tietoturvallinen?

”Sataprosenttisen turvallista järjestelmää ei saada millään, mutta ei nettipankkikaan ole sataprosenttisen turvallinen, ja silti sitä käytetään. Kyse on hyötyjen ja riskien punninnasta.”

Entä olisiko Suomen nettiäänestysjärjestelmä Viroa turvallisempi?

”En uskaltaisi sanoa, että se voisi olla sataprosenttisen turvallinen. Suomessa tosiasialliset riskit liittyisivät varmaankin vaalikäytäntöihin. Tekniikan riskit pystytään minimoimaan.”

Onko maailmalla käytössä yhtään turvalliseksi todettua järjestelmää?

”Norjassa on kokeiltu nettiäänestystä, ja Sveitsissä sitä käytetään joissakin äänestyksissä. Järjestelmät on auditoitu ja testattu, mutta en tiedä, onko niitä tutkittu laboratorio-olosuhteissa Viron tavoin.”

----

Työryhmän väliraportti valmistui kesäkuussa. Lue raportti netissä >>Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.