Tulostusversio

2/2014

Dna-testi ei kuulu sukututkijan työkalupakkiin

Teksti: Kirsi Castrén

Ulkomaiset verkkopalvelut tarjoavat mahdollisuutta edullisesti selvittää geneettistä taustaansa ja ottaa halutessaan yhteyttä näin löydettyihin sukulaisiin.

Tietosuojavaltuutetun kannan mukaan sukutaustan selvittämiseksi tehtävät dna-testit edellyttävät kaikkien niiden suostumusta, joita tiedot koskevat. Henkilötietolain tarpeellisuusvaatimus ei tietosuojavaltuutetun mukaan täyty, kun rekisteriin kerättävien dna-tietojen tarpeellisuutta arvioidaan toimialalla vallitsevien yleisten kriteerien valossa. Valtaosa sukututkimuksesta tehdään ilman geenitestausta.

”Tietosuojavaltuutettu katsoo, etteivät geenitestit kuulu sukututkimuksessa vallitseviin käytäntöihin”, toteaa ylitarkastaja Katja Ahola tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma määrittelee sukututkimuksen historiantutkimuksen haarana, jossa tutkitaan ihmisten välisiä sukulaisuussuhteita.

”Dna-tutkimus sitä vastoin on paljolti väestöhistoriallista tutkimusta. Sillä ei sinänsä ole tekemistä sukututkimuksen kanssa, vaikka sillä voikin sukututkimuksessa olla apuneuvon merkitys.”

Lue myös

Sukupuu versoo verkossa »
Sukututkija: Tarkista yksityisyysehdot »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.