Tulostusversio

3/2014

Robotti seuloo pian terveydenhuollon lokitiedot

Teksti: Kirsi Castrén

Potilastietoja käsittelevät useat järjestelmät, jotka tuottavat huikeat määrät dataa. Siihen sisältyvien käyttäjätietojen tehokas valvonta on manuaalisesti lähes mahdotonta. Automatisoimalla ja keskittämällä valvontaa voidaan valtava lokimassa kesyttää.

Automaattinen lokivalvonta on jo käytössä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, joka osallistui vuonna 2013 aiheesta järjestettyyn kehittämishankkeeseen.

”Kokemuksemme automatiikoista ovat tähän mennessä hyviä. Säännösten luonti on kuitenkin vaikeaa ja vaatii vielä paljon työtä", kertoo tietohallintojohtaja Ari Pätsi.

Jotta ohjelma voisi tunnistaa lokeista potilaan tiedoissa asiattomasti vierailleen käyttäjän, sille syötetään informaatiota muun muassa henkilökuntaan kuuluvien tehtäväkuvista, erityisaloista ja työajoista. Kone hälyttää algoritmin ehtojen täyttyessä, mutta väärinkäytösepäilyn lopullinen tulkinta on yhä ihmistyötä.

Kun Kansallinen sähköinen terveysarkisto KanTa vaiheittain otetaan käyttöön, potilas pääsee itse pankkitunnuksilla lukemaan sairaskertomuksiaan ja näkee, milloin hänen tietojaan on luovutettu hoitoyksikön ulkopuolelle. Saadakseen tiedon henkilöistä, jotka ovat hänen tietojaan käsitelleet, potilaan on kuitenkin jatkossakin esitettävä lokitietopyyntö häntä hoitaneelle terveydenhuollon yksikölle.

Johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki toivottaa tervetulleeksi potilaan omavalvonnan.

”Uskon, että lisääntyvä potilaskontrolli tulee terävöittämään lokivalvonnan käytäntöjä."

Lue myös

Loki paljastaa urkkijan »
Rekisterinpitäjä: näin varaudut selvityspyyntöön »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.