Tulostusversio

3/2014

Rekisterissä kera kuvan ja sormenjäljen

Teksti: Päivi Männikkö

Passien ja henkilökorttien tiedot ovat rekisterissä kauan.

Heinäkuun alussa voimassaolevan passin tai henkilökortin omisti 3,9 miljoonaa henkilöä. Heidän lisäkseen passi- ja henkilökorttirekisterissä on henkilöitä, joiden passi tai henkilökortti on vanhentunut mutta tiedot ovat yhä rekisterissä.

Poliisihallituksen ylläpitämä passi- ja henkilökorttirekisteri sisältää nimen, henkilötunnuksen ja syntymäpaikan lisäksi muun muassa tietoja passin tai henkilökortin myöntämisestä sekä sen katoamisesta tai varastamisesta. Niin ikään rekisteriin talletetaan passin tai henkilökortin haltijan nimikirjoitus ja kasvokuva sekä sormenjälki. Kuvia on tallennettu passi- ja henkilökorttirekisteriin vuodesta 2006 ja sormenjälkiä 2009 alkaen.

Kuvalla olisi muutakin käyttöä

Rekisterin käyttöoikeus on poliisilla ja ulkoasiainhallinnolla matkustusasiakirjoja myöntävinä viranomaisina, Rajavartiolaitoksella ja Tullilla rajaliikenteen valvojina sekä Maahanmuuttovirastolla.

Rekisterin tietoja luovutetaan viranomaistehtävien hoitamista varten, ja tietojenluovutuksesta on säädetty laissa henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa.

”Passien sormenjälkitietojen luovuttamisesta on vielä omat, tiukemmat säännöksensä”, sanoo ylitarkastaja Hanna Piipponen Poliisihallituksesta.

Laki sallisi rekisterin kasvokuvien käyttämisen muidenkin poliisin myöntämien lupien, kuten ajokorttien, valmistamisessa kuvattavan henkilön luvalla. Käytännössä tämä toiminnallisuus on vasta suunnitteluasteella.

Pitkät säilytysajat

Passien ja henkilökorttien tietoja säilytetään rekisterissä 15 vuotta: viiden vuoden voimassaoloajan jälkeen vielä kymmenen vuotta. Kasvokuvat tosin hävitetään jo kolme vuotta voimassaolon päättymisen jälkeen.

Tarkkaa selitystä säilytysaikojen pituuksille ei löydy lain esitöistä.

”Yleisesti ottaen lupa-asiakirjan tiedoille on kyllä tarvetta voimassaolon jälkeenkin. Jos vaikka passi menee vanhaksi tänään ja asiakas tulee huomenna hakemaan uutta, tietojen säilytys helpottaa uuden passin myöntämistä”, Piipponen sanoo.

Tietosuojaselosteen mukaan passi- ja henkilökorttitietojärjestelmässä virheellisiä tietoja säilytetään vuoden ajan. Tätä perustellaan sillä, että virhetiedolla voi olla merkitystä henkilön oikeuksien kannalta, joten tiedot on syytä säilyttää asian selvittämisen ajan.

Lue myös

Passirekisterin kiistellyt sormenjäljet »
Gallup: Passien sormenjäljet – jälleen kerran »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.