Tulostusversio

4/2014

Kryptolaboratoriosta ydin kansalliselle osaamisverkostolle

Teksti: Antti J. Lagus

Puolustusvoimien yhteyteen on perusteilla kansallinen kryptolaboratorio. Laboratorio vastaa muun muassa kansallisessa kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelmassa esitettyihin tarpeisiin.

Strategian taustamuistion mukaan kyberturvallisuuden tutkimuksen tasoa nostetaan ja tutkimusedellytykset turvataan, jotta kyetään jatkuvasti tuottamaan sekä perustutkimuksella että soveltavalla tutkimuksella korkeatasoisia uusia innovaatioita ja tieteellisiä läpimurtoja.

Salaustekniset heikkoudet syynissä

Osana puolustusvoimien tutkimuslaitosta toimiva kryptolaboratorio on aloittanut toimintansa vähin erin. Komentaja Topi Tuukkanen tutkimuskeskuksen tietoverkkosodankäynnin tutkimusalalta sanoo, että laboratoriosta on tarkoitus tulla siemen ja ydin kansalliselle osaamisverkostolle.

Mitään Yhdysvaltojen armeijan ja NSA:n Fort Meaden useiden hehtaarien rakennuskompleksin vastinetta Suomeen ei olla rakentamassa. Tuukkasen mukaan Suomeen pystytetään muun muassa pienemmässä mittakaavassa laskentaympäristö, jossa perehdytään kryptologian menetelmiin.

Ohjelmistotuotteisiin on saattanut jäädä ohjelmointivirheen vuoksi salaustekninen heikkous, jollaisia tutkimuskeskuksessa etsitään stressitestein. Harvoin vikaa on algoritmeissä. Usein heikkous on saatettu jättää tuotteeseen jopa tarkoituksellisesti, mutta niihin syyllistyneiden tahojen jahtaaminen ei Tuukkasen mukaan ole puolustusvoimien tehtävä.

Verkostoja ja laskentakapasiteettia

”Meillä on muutama ihminen, jotka osaavat puhua kryptokieltä. Heitä ei ole kovin monta suomalaisissa yliopistoissa eikä yritysmaailmassa. Verkoston keskeinen työmuoto on tapaamisten järjestäminen ja alan ammattilaisten keskinäisen vuorovaikutuksen tiivistäminen”, Tuukkanen sanoo.

Kryptolaboratorio myös tarjoaa laskentakapasiteettiaan muiden viranomaisten ja tutkijoiden käyttöön. Tuukkanen näkee, että vaikka kryptolaboratorio olisi perustettu jo 10 vuotta sitten, tunkeutumista ulkoministeriön tietoverkkoon ei olisi estetty. Salaus ei yksin suojaa tunkeutumiselta, mutta jos tiedot on salattu, niistä ei ole tunkeutujalle hyötyä.

Lue myös

Varma salaus, epävarma ihminen »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.