Tulostusversio

4/2014

Rekisterinpitäjä: älä tee näin

Teksti: Päivi Männikkö

Tietosuojalautakunta voi antaa rekisterinpitäjälle luvan henkilötietojen käsittelyyn silloin, kun siihen ei ole henkilötietolaista suoraan johdettavaa perustetta, kuten asiakassuhdetta tai rekisteröidyn suostumusta. Lupa voidaan antaa määräajaksi tai toistaiseksi, ja siihen liitetään määräyksiä esimerkiksi tietojen turvallisesta säilyttämisestä.

Tietosuojalautakunnan puheenjohtaja Pekka Nurmi luonnehtii rekisterinpitäjien tekemien hakemusten tasoa vaihtelevaksi.

Eräs hakijatyyppi on rekisterinpitäjä, joka pyytää lupaa henkilötietojen käsittelyyn miettimättä sen tarkemmin, mitä tiedoilla tekisi ja miten niitä käsittelisi.

”Viime vuosilta on ainakin yksi sellainen tapaus, jossa hakemuksesta ei kerta kaikkiaan ilmennyt, mitä tiedoilla aiottiin tehdä. Silloin emme voineet tutkia asiaa”, Nurmi kertoo.

Toiset hakijat taas ovat rakentaneet tarvittavan tekniikan valmiiksi ennen kuin heräävät pohtimaan, tarvittaisiinko henkilötietojen käsittelyyn lupaa.

”Ei pitäisi mennä tekniikka edellä. Jos toimintaan liittyy henkilötietojen käsittelyä, tulisi miettiä alusta alkaen, miten se tehdään mahdollisimman hyvin tietosuojan kannalta”, Nurmi neuvoo.

On myös hakemuksia, jotka ovat henkilötietolainsäädäntöön huonosti perehtyneen juristin laatimia.

”Hakemus saadaan näyttämään hienolta, kun siinä on monta sivua ja asiasta tehdään vaikeampi kuin se oikeasti on. Tämmöisiäkin tulee”, Nurmi kuvailee.

”Tietysti valtaosa hakemuksista on hyviä ja asiallisia”, hän lisää.

Hyville hakemuksille tyypillistä on, että rekisterinpitäjä on pohtinut tarkasti toimintansa tarkoitusta ja henkilötietojen käsittelyn perusteita – usein myös keskustellut asiasta etukäteen tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

”Tietosuojavaltuutetulta saa hyviä neuvoja, mutta se edellyttää, että rekisterinpitäjä itsekin tekee jotakin eikä oleta, että viranomainen miettii tämän minun puolestani.”

Turhia hakemuksia lautakunnalle ei tule, Nurmi sanoo.

”Ei sekään ole turha hakemus, jos asia on hankala, ja lautakunnan lopputuloksena on, että lupaa ei tarvita. Hakemus on silloin selkeyttänyt oikeustilaa.”

Lue myös

Suomalainen erikoisuus pitää pintansa »
Valitusoikeuteen tulossa rajoituksia »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.