Tulostusversio

4/2014

Pääkirjoitus 4/2014

Teksti: Jouko Koitto

Elinkeinoelämässä toimivat tarvitsevat ajantasaisia tietoja toisistaan. Tämän totesivat jo kauppiaskokouksen osallistujat Turussa 1884. He tekivät senaatille aloitteen, joka johti kaupparekisterin perustamiseen 1896.

Nyt 2010-luvulla ajantasaisen tiedon saaminen elinkeinonharjoittajista on entistä tärkeämpää, ja sähköiset välineet ja rekisterit tarjoavat siihen hyvät mahdollisuudet. Samalla on tullut entistä välttämättömämmäksi tarjota palveluja, joilla muuttuneet tiedot saadaan nopeasti kaikkien käyttöön.

Yritys- ja yhteisötunnusrekisteriin merkityt yrityksen perustiedot ovat kaikkien käytössä maksutta sähköisessä tietopalvelussa (www.ytj.fi). Tarkemmat tiedot löytyvät kaupparekisteristä. Nekin ovat saatavissa maksua vastaan kellonajasta riippumatta joko Patentti- ja rekisterihallituksen tai yhteistyökumppaneiden palveluista.

Rekisteritietojen ajantasaisuus on kaikkien etu. Hyvin pitkään muuttumattomina olleet tiedot saattavat antaa aiheen olettaa, että yritys ei tosiasiassa harjoita elinkeinotoimintaa. Vanhentuneet yhteystiedot voivat johtaa siihen, että yritykselle tarkoitetut yhteydenotot eivät koskaan tavoita elinkeinonharjoittajaa, jos lähettäjä ei enää ota osoitetietoja omasta asiakasrekisteristään. Yrityksen tietoja saatetaan muuttaa laittomilla keinoilla, ja yritystä voidaan sen jälkeen käyttää talousrikosten välineenä.

Yritysten tiedoissa tapahtuneiden muutosten ilmoittamiseen on käytettävissä entistä paremmin myös sähköisiä palveluja. Yhteystietojen muutokset on voinut ilmoittaa sähköisesti vuodesta 2009 alkaen, ja nyt jo yli 65 prosenttia yhteystietomuutoksista ilmoitetaan sähköisesti. Ne päivittyvät välittömästi yritys- ja yhteisötietorekisteriin.

Syyskuusta lähtien myös kaupparekisteriin merkittyjen osakeyhtiöiden ja asunto-osakeyhtiöiden vastuuhenkilöiden muutokset on voinut tehdä sähköisesti. Henkilö voi ilmoittaa myös itse eroamisensa jostakin tehtävästä sähköisesti, jolloin hän voi itse saada muuttuneen tiedon nopeasti rekisteriin, eikä yhtiön mahdollinen viivyttely aiheuta hänelle hankaluuksia.

Sähköisessä palvelussa henkilön oikeus ilmoituksen tekemiseen tarkistetaan reaaliaikaisesti, koska yritys- ja yhteisötietolain mukaan muutosilmoituksen allekirjoittajana voi olla vain tietyssä asemassa yrityksessä oleva henkilö. Sähköisten palvelujen käyttö on paperi-ilmoitusta turvallisempaa, koska sähköisen ilmoituksen allekirjoittaja tunnistetaan luotettavasti; palvelu edellyttää käyttäjältä suomalaista henkilötunnusta ja henkilökohtaista verkkopankkitunnusta tai sirullista henkilökorttia.

----

[KIRJOITTAJA]

Jouko Koitto on Patentti- ja rekisterihallituksen yritys- ja yhteisölinjan jaostopäällikkö.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.