Tulostusversio

1/2015

Esineiden internet tulee myös kuluttajalaitteisiin

Teksti: Antti J. Lagus

Kuluttajille tehdyissä tuotteissa riskit ja ratkaisut ovat samanlaiset kuin teollisuudessakin.

Internetiin yhteydessä olevat laitteet lisääntyvät jatkuvasti myös kuluttajien käytössä. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Sami Orasaaren mukaan kuluttajapuolella pätevät samat säännöt kuin yrityksissäkin: Laitteiden päivityksistä tulee huolehtia säännöllisesti ja oletusasetukset, salasanat ja tunnukset tulee vaihtaa. Jos verkkopalveluita ei tarvita, ei laitetta kannata kytkeä verkkoon lainkaan.

Televisioista Orasaari varoittaa, että monissa televisioissa yleistynyt kamera voi antaa mahdollisuuden salakatseluun. Tätäkin vastaan on hyvä varautua muuttamalla salasanat ja huolehtimalla päivityksistä.

Polar Electro Oy valmistaa sykemittareita ja urheilukelloja, jotka keräävät tietoja käyttäjästä urheilusuorituksen aikana. Yhtiö on mukana DIGILEn (aiemmin Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT) Internet of Things -ohjelmassa, jossa esineiden internetin pohjalle kehitetään uutta liiketoimintaa. Tuoteryhmäjohtaja Marco Suvilaakson mukaan Polar on tehnyt hankkeessa perustyötä standardien parissa.

”Luotamme sykemittariemme bluetooth-viestintään. Esineiden internet -tuotteita meiltä ei ole vielä luvassa.”

Markkinointijohtaja Lei Sorvisto kertoo, että yritys on rakentanut sykemittareistaan rajatun tiedonsiirtomahdollisuuden muun muassa Googlen Playn ja Applen App Storen kautta ladattaviin palveluihin sekä esimerkiksi Applen Health-sovellukseen.

”Näihin palveluihin kuluttaja voi halutessaan siirtää omalle tililleen omia harjoittelu- tai aktiivisuustietojaan Polarin tietosuojakäytännön mukaisesti”, Sorvisto sanoo.

Hän korostaa, että kuluttajat omistavat omat harjoitusdatansa ja päättävät itse sen mahdollisesta jakamisesta muihin palveluihin. Kun kuluttaja liittyy Polarin palveluun, hän hyväksyy, että hänen tietojaan voidaan käyttää osana palvelun tietoaineistoa, mutta yksittäisen kuluttajan tietoja ei seurata.

Lue myös

Esineiden internet on jo totta teollisuudessa »
Teollisen internetin viisi vinkkiä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.