Tulostusversio

1/2015

Kriittiset palvelut kuntoon koko EU:ssa

Teksti: Riittamaija Ståhle

Direktiiviehdotuksella halutaan parantaa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen tietoturvaa koko EU:ssa.

Euroopan unionilla on pari vuotta sitten laadittu yhteinen kyberturvallisuusstrategia. Sen keskeisin lainsäädäntöuudistus on nyt valmisteltavana oleva verkko- ja tietoturvadirektiivi, jolla halutaan laittaa tietoturva-asiat kuntoon koko unionissa.

Direktiivin velvoittamana kriittisten palvelujen riskienhallinnassa on jatkossa huomioitava erityisesti tietoturvariskit. Kriittisiä ovat energia-, pankki-, finanssi- ja liikennepalvelut sekä eräät digitaaliset palvelut. Lisäksi vakavista turvallisuusongelmista on jatkossa ilmoitettava toimivaltaiselle viranomaiselle.

”Suomi haluaa jättää direktiiviin kansallista liikkumavaraa. Tietoturvan osalta meillä on hyvä, vapaaehtoisuuteen perustuva malli, jossa Viestintävirasto kerää kriittisiltä aloilta teknistä tietoa tietoturvapoikkeamista”, sanoo Brysselissä neuvotteluihin osallistuva viestintäneuvos Timo Kievari liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suomi haluaa Kievarin mukaan, että Viestintävirasto auttaa jatkossakin kriittisten alojen yrityksiä huolehtimaan teknisestä tietoturvastaan. Kunkin toimijan pitää silti kantaa itse vastuunsa oman tietojärjestelmänsä häiriöttömästä ja turvallisesta käytöstä sekä noudattaa toimialansa turvallisuusvaatimuksia ja viranomaisvalvontaa.

Direktiiviehdotuksen ensimmäinen lukeminen oli Euroopan parlamentissa viime keväänä. Kievari pitää mahdollisena, että direktiivi saadaan hyväksyttyä jo kevään aikana.

”Tärkeää on, että Euroopassa tehdään ja käytetään turvallista tieto- ja viestintätekniikkaa, joka kestää tietoturvaloukkauksetkin.”

Yhtenäisen sääntelyn pitää myös edistää luotettavien digitaalisten palvelujen ja sisämarkkinoiden kehittymistä koko EU:n alueella.

”Suomella on osaavana ja luotettavana maana hyvät edellytykset pärjätä näillä markkinoilla”, Kievari sanoo.

Lue myös

Palvelunestohyökkäykset: Täyslaidallinen pankkipalveluille »
Gallup: Palvelunestohyökkäyksiin varaudutaan »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.