Tulostusversio

1/2015

Ilmiö numeroina: Matkustajatiedot

on niiden maiden lukumäärä, joihin saavuttaessa lentoyhtiön on luovutettava matkustajatiedot paikallisille viranomaisille. Konsulttiyhtiö Deloitten selvityksen mukaan lisäksi 32 maata suunnittelee lentomatkustajien tietojen luovutuspakkoa lähitulevaisuudessa.

----

eli toinen, uudempi versio Schengenin tietojärjestelmästä (SIS II), joka on käytössä Schengenin alueeseen kuuluvissa Euroopan maissa. Järjestelmä sisältää mm. tietoja henkilöistä, joilla ei ole oikeutta tulla alueelle sekä tietoja kadonneiksi ilmoitetuista, rikoksista epäilyistä ja etsintäkuulutetuista. Kuulutetuista henkilöistä merkitään esimerkiksi sormenjäljet, valokuva ja erityistuntomerkit.

----

on vuosi, josta alkaen USA:han ilman viisumia matkustavien on pitänyt täyttää ns. ESTA-hakemus ennen matkaa. ESTA-hakemus tehdään netissä. Passia koskevien tietojen lisäksi matkustajan on vastattava kysymyksiin, jotka koskevat mm. sairastettuja tartuntatauteja ja huumeidenkäyttöä. Marraskuusta 2014 alkaen hakemuksessa kerätään lisäksi mm. tiedot henkilötunnuksesta, syntymäpaikasta, yhteystiedoista ja työllisyystilanteesta.

----

miljoonaa eli 1,1 miljardia euroa on arvioitu hinnaksi, jolla perustetaan EU:n Älykkäät rajat -hankkeen mukaiset järjestelmät ja ylläpidetään niitä neljä vuotta.  Älykkäät rajat on komission 2013 antama lainsäädäntöaloite, jonka mukaan yhteiseen tietojärjestelmään tallennettaisiin tiedot muiden kuin EU-maiden kansalaisten saapumisesta EU:n alueelle sekä mm. sormenjälkitiedot. Järjestelmä laskisi matkustajan laillisen oleskelun enimmäisajan, ja näin voitaisiin seurata, ketkä viipyvät liian kauan. Lisäksi rekisteröidyt ja ennakkotarkastuksen läpäisseet matkustajat voisivat ylittää rajan nopeammin. Osa viranomaisista ja kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet komission aloitetta yksityisyyden kannalta ylimitoitetuksi.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.