Tulostusversio

1/2015

Vaikuttaako SIM-korttien murto meihin?

Siru- ja SIM-kortteja valmistava monikansallinen yritys Gemalto kertoi 25.2. havainneensa useita tietomurtoja ja niiden yrityksiä. Aiemmin julkisuudessa oli kerrottu, että NSA oli saanut haltuunsa Gemalton SIM-korttien salausavaimet. Näin NSA pystyisi salakuuntelemaan viestintää puhelimissa, joissa on Gemalton kortti.

Vaikuttaako tietomurto suomalaisiin?

”Gemalton mukaan mahdollinen tietomurto koskee GSM-verkon SIM-kortteja, jotka on otettu käyttöön vuosina 2010–2011. Osa suomalaisista operaattoreista on käyttänyt Gemalton kortteja. Tiedossa ei ole, onko haltuun saatujen tietojen joukossa suomalaisoperaattoreiden käyttämien SIM-korttien tietoja", sanoo tietoturva-asiantuntija Jarna Hartikainen Viestintävirastosta.

Voidaanko murrettua korttia käyttävän puhelinta salakuunnella?

”Teknisesti se on mahdollista edellyttäen, että salakuuntelijalla on tiedossaan salakuunneltavan puhelimen käyttämän SIM-kortin Ki-avain ja että on pääsy lähelle kohdetta, käytännössä saman tukiaseman alueella. Ei siis voi sanoa, että salakuuntelu olisi mahdotonta, mutta mistään massatiedustelun välineestä ei ole kyse.”

Mitä seurauksia murrosta on Suomessa?

”Viestintävirasto on käynyt teleyritysten kanssa läpi SIM-korttien ja salausavainten tietoturvamenettelyjä. Teleyrityksiltä 25.2. mennessä saatujen vastausten perusteella prosessit ovat hyvällä tasolla. Yksityiskohdat vaativat silti vielä lisäselvityksiä. Myös teleyritykset itse selvittävät käytäntöjään ja tiedottavat, jos tulee esille sellaista, joka vaatii käyttäjien toimenpiteitä.”

Ovatko muut sirukortit vaarassa?

”Gemalton mukaan murto kohdistui vain 2010–2011 GSM-verkon kortteihin. Muiden tahojen korttien turvallisuutta ei ainakaan tässä vaiheessa ole syytä epäillä.”

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.