Tulostusversio

1/2015

Selailtua 1/2015


Tekeekö julkisuus tiedustelusta laillista?

Brittiläisiä tiedustelupalveluja valvova tuomioistuin antoi helmikuun alussa poikkeuksellisen ratkaisun. 

Ison-Britannian tiedusteluviranomainen GCHQ oli käsitellyt Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisen (NSA) Prism- ja Upstream -tiedusteluohjelmilla saamia, Isosta-Britanniasta kerättyjä viestiliikennetietoja. Tuomioistuin totesi, ettei tietojenvaihto ja GCHQ:n harjoittama tietojen käsittely ollut kaikilta osin Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapautta ja yksityisyydensuojaa koskevien artiklojen mukaista ennen joulukuuta 2014. Silloin siitä kuitenkin tuli lainmukaista, koska tuomioistuimen joulukuussa järjestämässä kuulemisessa brittiviranomaiset kertoivat ensimmäistä kertaa menettelyistään. 

Yleisradioyhtiö BBC toteaa uutisanalyysissään, että nyt suurella yleisöllä on ainakin saatavilla aiempaa enemmän tietoa turvallisuuspalvelujen toiminnasta. Vasemmistolainen poliittinen viikkolehti New Statesman kommentoi, että on ironista, että Edward Snowdenin paljastusten ja tuomioistuinkäsittelyn jälkeen tiedusteluohjelmia pidetään lainmukaisina.

”Kun ne nyt ovat suuren yleisön tiedossa, tuomioistuimen mielestä tiedustelumenettelyt ovat riittävän julkisen valvonnan alla.” 

Vasemmistolainen The Guardian ihmettelee, miksi Britannian tiedustelupalvelut näyttävät suhtautuvan välinpitämättömästi maanmiestensä yksityisyyden suojaamiseen.

”Ilman Snowdenin paljastuksia tätä oikeusjuttua ei olisi ollut ja GCHQ toimisi yhä laittomasti.” 

-----

Kyberkömmähdyksestä tuli tappio

USA:ssa useiden liittovaltion viranomaisten sosiaalisen median tilit ovat joutuneet kaapatuiksi. Tammikuussa vuorossa oli USA:n asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja (U.S. Central Command). Sen Twitter- ja YouTube-tilit olivat puolen tunnin ajan kaappaajan hallussa, ja tileille ilmaantui terroristijärjestö Isisiä kehuvia viestejä.  

Yhdysvaltalaisen kansainvälisen politiikan erikoislehti The National Interestin mukaan tileille murtautuminen ruokkii Lähi-idässä käsitystä, jonka mukaan Isis ”voitti” päämajan.

”Näin ollen terroristiryhmä sai ison voiton informaatiosodankäynnissä.”

Lehti huomauttaa, että liittovaltion viranomaisen sosiaalisen median tili on USA:n hallinnon käyntikortti siinä missä vaikkapa tiedote. Kummastakin on huolehdittava samalla ammattitaidolla.

----

Metadata kertoo enemmän kuin luulit

Tiedelehti New Scientist kertoo, että henkilön tunnistaminen metatietojen perusteella on oletettua helpompaa.

Lehti uutisoi tutkimuksesta, jossa Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat kävivät läpi yli miljoonan erimaalaisen ihmisen luottokorttien maksutietoja. Kolme kuukautta vanhoista maksutiedoista oli poistettu henkilötiedot, kuten kortinhaltijoiden nimet ja korttien numerot.

Kävi ilmi, että esimerkiksi sosiaalisen median päivityksiä ja maksutietoja yhdistämällä kortinhaltijoiden tunnistaminen oli yllättävän vaivatonta. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä vain neljän ostoajankohtaa ja -paikkaa koskevan tiedon perusteella tutkijat pystyivät yhdistämään kortinhaltijan oikeisiin maksutietoihin.

Tutkimusryhmän johtajan Yves-Alexandre de Montjoyen mukaan ryhmä halusi osoittaa, kuinka vaikeaa suurten tietomäärien tehokas anonymisointi todella on:

”On syytä miettiä, miten datasta saadaan oikeasti anonyymiä, ja onko se ylipäätään mahdollista.”

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.