Tulostusversio

2/2015

Käytönvalvonta: Työntekijät kaipaavat neuvoja

Teksti: Kirsi Castrén

Ammattijärjestö Tehyn työvoimapoliittisen asiantuntijan Mervi Flinkmanin mukaan terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat yleisperiaatteen potilastietojen luottamuksellisuudesta.

"Käytännön toteutuksesta tulisi kuitenkin olla paremmat ohjeet. Kentälle voisi tuoda lisäksi tietoa siitä, miten lokivalvonta toimii.”

Tietosuojavastaava on asiakastietolain mukaan nimettävä joka organisaatioon, mutta käytäntö ontuu:

"On valitettavan yleistä, että henkilökunta ei tiedä, kuka on organisaation tietosuojavastaava tai kuka vastaa potilasasiakirjoista", Flinkman kuvaa.

Resurssipula ja epäselvät käytännöt voivat johtaa määräysten laiminlyönteihin. Esimerkiksi päivystyksessä tietokoneet saattavat olla koko ajan auki, ja silloin potilasasiakirjaan voidaan epähuomiossa kirjata asioita kollegan tunnuksilla.

Tehyyn tulee Flinkmanin mukaan toisinaan kysymyksiä, joista voi päätellä, että hoitosuhteen alkaminen tai päättyminen ei aina ole selvää.

"Esimerkiksi päivystyksen sairaanhoitajalle soitetaan terveydenhuollon yksiköstä ja kysytään, missä potilas nyt on. Tällöin voidaan joutua katsomaan potilasasiakirjoja, vaikka asiakkaaseen ei ole hoitosuhdetta – ja aina ei ehditä kirjata syytä."

Potilaslain mukaan potilaan tietoja saa käsitellä ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on häneen hoitosuhteessa. Esimerkiksi hoitosuhteen päättyminen ei tietosuojavaltuutetun toimiston ylitarkastajan Arto Ylipartasen mukaan ole aivan yksiselitteistä.

"Uskon, että kentällä saattaa olla asiasta epätietoisuutta", hän sanoo ja lisää, että hoitosuhteen määrittelyyn voivat parhaiten ottaa kantaa terveydenhuollon viranomaiset.

 

Lue myös

Lokit esiin harkiten »
Käytönvalvonnan viisi vinkkiä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.