Tulostusversio

2/2015

Salassapito: Väkivallan uhasta saa ilmoittaa poliisille

Teksti: Kirsi Castrén

Jos viranomainen saa työssään tietoja, joiden perusteella hänellä on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi, hän saa nyt tehdä asiasta ilmoituksen poliisille ja luovuttaa välttämättömät tiedot salassapitovelvollisuuden estämättä. Huhtikuussa voimaan astunut lakiuudistus muuttaa kaikkiaan kolmentoista erityislain salassapitopykäliä muun muassa terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, koulussa ja opiskeluhuollossa.

Sosiaalihuollon ammattihenkilöt ovat tähänkin asti voineet harkitusti luovuttaa muita viranomaisia laajemmin asiakastietoja. Merkittävimmät muutokset laki tuonee terveydenhuoltoon, arvioi neuvotteleva virkamies Pia-Liisa Heiliö sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hän havainnollistaa asiaa tosikertomuksella: Iäkäs nainen tuotiin sairaalaan jo kolmatta kertaa aikuisen pojan pahoinpitelyn jälkeen. Kasvokirurgit hoitivat naisen kasvoista yhteensä 56 murtumaa. Potilas kielsi kertomasta asiasta kenellekään. Lääkärit tekivät tästä huolimatta rikosilmoituksen, koska törkeän pahoinpitelyn ollessa kyseessä rikoslaki antaa tähän mahdollisuuden ilman uhrin suostumustakin.

"Potilaslaki antaa nyt terveydenhuollon henkilöstölle oikeuden ilmoittaa poliisille jo väkivallan uhasta. Esimerkiksi tilanteessa, jossa lievempiä pahoinpitelyjä on jo ollut, voidaan sen perusteella katsoa, että väkivallan uhka tulevaisuudessa on olemassa", Heiliö selvittää.

Lue myös

Salassapito suurennuslasin alla »
Salassapito: Kokeilulaki joustaa asiakkaan luvalla »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.