Tulostusversio

2/2015

Ilmiö numeroina: Tekoäly

on vuosi, jolloin tekoäly Watson voitti television Jeopardy-tietokilpailun moninkertaisten ihmisvoittajien jäädessä toiseksi ja kolmanneksi. TV-ohjelmasta Watson siirtyi käymään läpi keuhkosyöpäpotilaiden perintötekijöitä parempien hoitomenetelmien kehittämiseksi.  Nyt Watson on mukana tutkimuksessa, jossa perintötekijöistä etsitään keinoja aggressiivisen aivokasvaimen muodon (glioblastooma) hoitoon.

----

on vuosi, johon mennessä asiantuntijoiden mukaan robotit ovat todennäköisesti mukana kaikissa arkielämän toiminnoissa, myös esimerkiksi lainvalvonnassa ja pelastustoimessa. Asiantuntijoiden pessimistisimmän skenaarion mukaan robotteja otetaan käyttöön nopeammin kuin niiden tietoturvallisuutta ehditään kehittää. Kun yhä useampi ihminen oppii ohjelmoimaan ja murtautumaan järjestelmiin, hakkerit voivat ohittaa teollisuuden turvallisuusmenetelmät 2020 mennessä. Tällöin hakkerit voisivat melko vapaasti häiritä tuotantojärjestelmiä ja varastaa yrityssalaisuuksia.

---

dollaria eli 10 miljoonaa dollaria minuutissa on summa, jonka Knight Capital Group kertoi hävinneensä vuonna 2012, kun sen osakekauppaa käynyt robotti myi kaikki ostamansa osakkeet. Robotti ehti käydä huonoa kauppaa 45 minuuttia. Yhtiön mukaan tapaus johtui uuden kaupanteko-ohjelmiston asennuksessa tapahtuneesta virheestä.  Parhaimmillaan koneiden kesken tehtiin jopa kaksi kolmannesta maailman osakekaupoista. Nyt konekaupan osuuden arvioidaan laskeneen puoleen.

----

on uutistoimisto AP:n neljännesvuoden aikana julkaisemien robottien tekemien uutisten määrä. AP aloitti robottien tekemien talousuutisten julkaisun kesällä 2014. Robotit tekevät erityisesti numeropitoisia uutisia yritysten osavuosikatsauksista. Ne pystyvät tuottamaan yli kymmenen kertaa enemmän osavuosiuutisia kuin ihmistoimittajat.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.