Tulostusversio

3/2015

Potilaalta lupa myös reseptien katseluun

Teksti: Kirsi Castrén

Marraskuusta alkaen potilas voi halutessaan kieltää yksittäisen reseptin näkymisen terveydenhuollon ja apteekkien työntekijöille.

Kuten diagnoosit ja sairauskertomukset, lääkemääräyksetkin kertovat terveydestä asioita, jotka potilas saattaa joskus haluta pitää omana tietonaan asioidessaan vastaanotolla.

Kantaan eli terveydenhuollon kansallisiin tietojärjestelmäpalveluihin kuuluvassa asiointipalvelussa (Omakanta) toteutetaan tänä syksynä uudistus, joka lisää potilaan päätäntävaltaa reseptitiedoistaan. Marraskuusta alkaen potilas voi halutessaan kieltää Reseptikeskukseen tallennetun yksittäisen reseptin näkymisen terveydenhuollon työntekijöille.

"Siihen mennessä, ja myös sen jälkeen, tulee lääkärin tai sairaanhoitajan kysyä potilaalta suullinen lupa Reseptikeskuksen tietojen katsomiseen", sanoo viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko Kelasta.

Poikkeuksen muodostavat keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet. Niiden reseptit näkyvät jatkossakin aina hoitavalle lääkärille silloin, kun hän on määräämässä niitä potilaalle.

Näkyvyyden voi kieltää myös apteekilta

Apteekin henkilökunnalla on oikeus katsoa potilaan tietoja Reseptikeskuksesta hänen asiointinsa yhteydessä kahden ja puolen vuoden ajan. Sen jälkeen ne siirretään Reseptiarkistoon.

Marraskuusta lähtien potilas voi kieltää yksittäisen lääkkeen näkymisen myös apteekin henkilökunnalle.

"Jos näin haluaa tehdä, tulee potilaalla olla apteekissa asioidessaan lääkäriltä saatu potilasohje mukana", Ikävalko neuvoo. 

Sähköinen resepti käytössä kaikkialla

Paperireseptejä ei tallenneta Reseptikeskukseen. Niitä potilas voi pyytää vielä vuoteen 2017 asti.

Sähköinen resepti on käytössä jo miltei koko terveydenhuollossa. Lakisääteinen takaraja on edessä ainoastaan pienillä, alle 5 000 reseptiä vuodessa kirjoittavilla yksiköillä. Niiden on liityttävä Reseptikeskukseen ensi vuoden loppuun mennessä.

Lue myös

Potilastiedot: Miljoonien tiedot napinpainalluksen päässä »
Terveydenhuoltoon tulossa tietoturvallinen viestintäkanava »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.