Tulostusversio

3/2015

Palveluarkkitehtuurihanke: Tunnistamiseen uusi kansallinen malli

Teksti: Antti J. Lagus

Ensi vuoden aikana käyttöön otetaan myös uusi kansallinen vahvan sähköisen tunnistamisen malli sekä rooli- ja valtuutuspalvelut.

Tunnistusratkaisun tavoitteena on sähköisesti todennettava henkilöllisyys, jonka tiedot pohjautuvat väestötietojärjestelmään. Henkilöllisyyden käyttämiseen tarvittavia tunnistuspalveluita ja välineitä voivat tuottaa myös yritykset. Vahvan tunnistamisen palveluntarjoajat muodostavat verkoston, jonka on määrä olla valmis vuonna 2017.

Ohjauspalvelu välittää julkishallinnon sähköisille palveluille vahvasti tunnistetut käyttäjät yhden rajapinnan kautta. Malli tulee korvaamaan vähin erin julkishallinnossa nyt käytössä olevat tunnistuspalvelut Vetuma, Katso ja tunnistus.fi.

Uuden tunnistusmallin kehittäminen vaatii muutoksia lainsäädäntöön.

”EU:n eIDAS-asetus tähtää siihen, että yhdessä jäsenvaltiossa tehtävää tunnistusta voitaisiin käyttää myös toisessa jäsenvaltiossa”, sanoo lainsäädäntöneuvos Eeva Lantto valtiovarainministeriöstä. Hän on mukana lainmuutoksia selvittävässä työryhmässä.

Käytännössä asetus määrittää rajat ylittäville tunnistustapahtumille tunnistusvälineiden turvatasot. Ne tullaan huomioimaan kansallisessa ratkaisussa.

 

Lue myös

Kansallinen palveluväylä helpottaa tietojenvaihtoa »
Palveluväylä uudistaa Kelan toimintatapoja »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.