Tulostusversio

3/2015

Pohjoismainen tietosuojatyö: Perinteitä, tuloksia ja etukenoa

Teksti: Reijo Aarnio

Valmisteilla oleva EU:n tietosuojauudistus on avaamassa digitaalisten sisämarkkinoiden ovet suomalaisillekin toimijoille. Netin myötä markkina-alueemme kattaa yksin yli 500 miljoonaa eurooppalaista ja eri maiden yritykset.

Toivottavasti yrityksemme ymmärtävät tämän mahdollisuuden ennen kuin on liian myöhäistä, sillä avautuminen tietää kilpailun kiristymistä kotosuomessammekin. Onnistuminen digitaalisten sisämarkkinoiden luomisessa edellyttää tietosuoja-osaamisen huomattavaa parantumista.

Pitkät juuret

Pohjoismaisten tietosuojaviranomaisten yhteistyön keskiössä on oppia yhdessä, miten tietosuojan tähän asti suurimmasta uudistuksesta saadaan paras mahdollinen hyöty irti. Miten meidän tulee palvella ihmisiä ja yrityksiä?

Onneksi pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet. Sitä on harjoitettu oikeastaan niin kauan kuin tietosuojalainsäädäntöä on ylipäänsä ollut olemassa. Vuosittaisten kokousten rinnalle on noussut sittemmin myös EU:n piirissä tapahtuva yhteistyö.

Yhä syvempää yhteistyötä

Alun tiedonvaihdosta ja ajankohtaisasioihin painottuneesta toiminnasta on edetty yhä syvempään strategiseen yhteistyöhön.

Vuosittain pidettävien kokoustemme teemat liittyvät viranomaistoimintojemme suunnitteluun, toteutukseen ja johtamiseen. IT-asiantuntijat raportoivat meille päälliköille ajan ilmiöistä, ja tiedotusihmiset pohtivat omia erityisiä teemojaan.

Operatiivisella tasolla esittelijämme ovat jo pitkään analysoineet tapauksia ja niiden taustalla olevia EU-säädöksiä ja kansallisia lakejamme. He ovat myös esiintyneet yhteisrintamassa kansainvälisillä foorumeilla. Pohjoismaiden kesken on toteutettu jo vuosikausia yhteisiä, rajat ylittäviä tarkastuksia.

Yhteistyömme on tuottanut tuloksia ennen ja ilman EU:n myötävaikutustakin. Verkottuminen on ollut yhteisestä taustastamme johtuen luontevaa. Se on sitä paitsi laajentunutkin, sillä nyt mukana on myös Ahvenanmaan arvostettu kollegamme samoin kuin Färsaarten viranomainen.

Haastava harmonisointi

Ruotsalaiset kollegamme analysoivat joitakin vuosia sitten ylikansallisia asioitaan. Niille oli tyypillistä, että ne olivat pohjoismaisittain ”paikallisia” eli liittyivät lähinnä naapurimaihin.

Tietosuoja-asetuksen keskeisenä uudistuksena on tietosuojan harmonisointi erityisen yhdenmukaisuusmekanismin avulla. Prosessi on kokonaan uusi ja haastava. Samoin asetus velvoittaa entistä selkeämmin tekemään operatiivista yhteistyötä. Uusiin asioihin on syytä varautua yhdessä, toinen toisiamme auttaen ja resurssiensa puitteissa tukien.

Pohjoismaista yhteistyötä on joskus kuvattu siten, että me suomalaiset keksimme, norjalaiset rahoittavat, ruotsalaiset markkinoivat ja islantilaiset saavat hyödyt samalla kun tanskalaiset pitävät hauskaa. Tämä leikkisä kuvaus pätee aika hyvin myös tietosuojan alalla.

Toiminnot kuntoon

Seuraava yhteinen ponnistuksemme on projektisuunnitelmien vertailu. Suunnitelmien avulla yritämme trimmata viranomaistoimintomme asetuksen edellyttämään kuntoon.

Katsomme myös perinteiseen tapaamme, mihin seikkoihin yritämme eurooppalaisilla areenoilla vaikuttaa. Ymmärtääkseni olemme – aikaisemmat yhteistyökokemuksemme huomioiden – aika tavalla edellä muiden jäsenmaiden kollegoitamme tässäkin suhteessa.

-------

[KIRJOITTAJA]

Reijo Aarnio on tietosuojavaltuutettu.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.