Tulostusversio

3/2015

Ilmiö numeroina: Biometriikka

yhdysvaltalaisista pankeista aikoo vielä tänä vuonna alkaa hyödyntää biometriikkaa mobiiliasiakkaidensa tunnistamisessa. Biometriikka kiinnostaa yhdysvaltalaisia pankkeja, koska verkkorikokset ovat kasvussa. Pankit testaavat käyttäjän tunnistamista sormenjälkien, kasvojen, silmien ja äänen perusteella. Esimerkiksi Wells Fargo -pankki kokeili keväällä kasvojen ja äänentunnistusta sadalla testihenkilöllä. Pankki testaa myös silmän verisuonet skannaavaa ohjelmistoa, joka vertailee tietoja asiakkaasta tallennettuihin tietoihin.

----

eli reipas 900 miljoonaa on niiden ihmisten määrä, jotka on tällä hetkellä rekisteröity Aadhaariin, maailman suurimmaksi mainostettuun biometriseen tietokantaan. Aadhaar on osa Intian kansallista henkilötunnushanketta, jossa maan kaikille yli 1,2 miljardille asukkaalle luodaan oma henkilötunnus. Tunnusta hakevalta kerätään ja talletetaan myös biometrisiä ominaisuuksia: sormenjäljet, kuva silmien iiriksistä sekä kasvokuva.

----

prosenttia on tarkkuus, jolla Facebookin kasvontunnistussovellus osaa tunnistaa samat kasvot kahdesta eri valokuvasta. Väitetään, että edes USA:n liittovaltion poliisin FBI:n kasvontunnistusohjelma ei yllä samaan tarkkuuteen.  Facebookin sovellus hyödyntää kasvojen 3D-mallinnusta. Sovellusta varten yhtiö on kerännyt yli 4 000 ihmisen kasvojen kuvat. Yhtiön mukaan sen sovellus tunnistaa kasvot lähes yhtä hyvin kuin ihminen.

----

on vuosi, johon mennessä EU-kansalaisten käytössä tulee olemaan ainoastaan biometrisiä passeja. Suomessa syyskuusta 2006 alkaen myönnetyissä passeissa on biometrinen kasvokuva, ja heinäkuusta 2009 alkaen passeihin on tallennettu myös sormenjäljet.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.