Tulostusversio

4/2015

Ilmiö numeroina: Salasanat

oli tietoturvayhtiö SplashDatan selvityksen mukaan vuonna 2014 yleisin käytössä oleva salasana. SplashData kokoaa suosituimpien salasanojen listan varastettujen ja netissä julkaistujen salasanojen perusteella.

-----

merkkiä on salasanojen hallintapalvelu LastPassin suositus pääsyn omiin salasanoihin avaavan ns. pääsalasanan pituudeksi. LastPass käyttää ohjeessaan salasanasta nimitystä ”salalause”: Muistamisen helpottamiseksi se suosittelee keksimään kokonaiseen lauseen, jossa on muitakin merkkejä kuin kirjaimia.

-----

salasanaa töissä ja 17 salasanaa vapaa-ajan palveluissa. Nämä olivat keskimääräiset salasanojen määrät vuonna 2012 norjalaisen tutkimuslaitos NorSISin kyselyssäIsossa-Britanniassa vuonna 2014 teetetyssä selvityksessä käyttäjillä oli keskimäärin 19 salasanaa.

-----

eli 150 miljoonan ohjelmistoyhtiö Adoben asiakkaan salasanatiivisteet ja salasanan selkokieliset vihjeet julkaistiin netissä 2013 syksyllä. Tietoturva-asiantuntijat arvostelivat yhtiötä siitä, että se oli salannut kaikki salasanat samalla salausavaimella ja että käytetty menetelmä ei ollut riittävän turvallinen.

-------

on prosenttimäärä salasana-asiantuntijan murtamista salasanoista. Ars Technica -lehti antoi kolmelle asiantuntijalle tehtäväksi murtaa 16 000 salattua salasanaa. Voittaja mursi yhdeksän salasanaa kymmenestä, huonoiten pärjännytkin kuusi salasanaa kymmenestä. Aikaa kului vajaa vuorokausi.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.